Σκωτσέζικο ντους με το Σκοπιανό

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η ούτως ή άλλως δύσκολη και μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής και της σκοπιανής πλευράς για τον καθορισμό της ονομασίας της γείτονος.

Κι ενώ δια στόματος του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά την περασμένη εβδομάδα όλα έδειχναν να καταλήγουν σε λύση εντός του μήνα, από το Μαξίμου σημειώθηκε απότομη προσγείωση και μείωση των προσδοκιών, εξαιτίας εμπλοκής που φαίνεται να δημιουργήθηκε από τη σκοπιανή πλευρά.

Το κυβερνών κόμμα άδειασε ουσιαστικά τον ΥΠΕΞ εκφράζοντας δια του Νίκου Φίλη τον προβληματισμό του για τη στάση του, όμως, μετά τις χθεσινές σκοπιανές αντιδράσεις, σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να δει το ποτήρι και πάλι μισογεμάτο.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία στο ονοματολογικό επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά – Ντιμιτρόφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όπως τόνισε είναι έτοιμος να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό άμεσα.

Ο Ζ. Ζάεφ, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας, αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμα κάποια «τεχνικά προβλήματα» μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας αλλά εκτίμησε πως θα διευθετηθούν.

Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι αμφότερες οι πλευρές θα φθάσουν τελικά σε συμφωνία, κάτι που, όπως είπε, ήταν και το επιδιωκόμενο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός τον Ιανουάριο.

«Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή είναι πως ό,τι ειπώθηκε μεταξύ των κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιά θα μεταφραστεί σε νομικό κείμενο, χρειάζονται (να διευκρινιστούν) κάποιες λεπτομέρειες, και στο τέλος εγώ και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσουμε.

Είμαι έτοιμος για αυτή τη συζήτηση, ξέρω ότι κι αυτός είναι έτοιμος, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να εξηγήσουμε τη συμφωνία στην αντιπολίτευση αλλά και στους πολίτες της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας» είπε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους της χώρας του ο Ζ. Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει την ονομασία «Νέα Μακεδονία», που ακούγεται στην Ελλάδα, αναφέροντας πως επιθυμεί να είναι προσεκτικός και θέλει να δώσει «μια ευκαιρία στη συμφωνία να πετύχει»…

zougla.gr