Συνέντευξη με τους ' May Day'

Πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική δουλειά των MAY DAY, που περιλαμβάνει 11 τραγούδια και κυκλοφορεί από την LYRA. Η Ελβίρα Διαγιόγλου και ο Μπάμπης Συντάκτης, μας έρχονται από την Θεσσαλονίκη με έναν φρέσκο αέρα και αρκετά φρέσκα τραγούδια. Ακούγοντας το άλμπουμ αναδύεται από μέσα μας ένας αέρας αισιόδοξος, που μας θυμίζει ευχάριστες στιγμές της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πώς στο άλμπουμ συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι “Έτσι σε βρίσκει η ζωή” με το οποίο οι MAY DAY συμμετείχαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2008.

Το άλμπουμ ξεκινά με το ποπ τραγούδι “Τρελά Καλοκαίρια”, από το οποίο αποκομίζουμε όμορφες καλοκαιρινές εικόνες, σε έναν έντονο και χορευτικό ρυθμό. Ακολουθεί το “Έτσι σε βρίσκει η ζωή”, περιγραφικό, με πολύ δυνατό groove αλλά και πιο staccato παίξιμο σε σχέση με το προηγούμενο. Η Ελβίρα και ο Μπάμπης εναλλάσσονται στο ερμηνευτικό μέρος κάνοντας το τραγούδι να ξεχωρίζει και για τα φωνητικά του σχήματα. Ο δίσκος συνεχίζεται με το ομότιτλο “Γυάλινη Σφαίρα”, πιο χαλαρό και ήρεμο από τα προηγούμενα. Οι ερμηνείες εδώ συνεχίζουν να εναλλάσσονται ενώ ξεχωρίζουν και τα κιθαριστικά μέρη. Στο τέταρτο τραγούδι με τίτλο “Στιγμές”, συμμετέχει και ο Καταχθόνιος που έχει γράψει και στίχους. Και αυτό το τραγούδι κινείται σε ποπ ύφος και κυριαρχούν οι ηλεκτρονικοί ήχοι.

Σε πιο χαλαρό ύφος έρχεται το “Η θάλασσα που λάτρεψα” με ένα όμορφο μουσικό θέμα στο πιάνο και πολύ ωραίους στίχους. Σε ελάχιστα πιο έντονους ρυθμούς ακολουθεί το καλύτερο κατά τη γνώμη μου, τραγούδι του δίσκου, με τίτλο “Αγέρας”. Εδώ πραγματικά, δεν χωρούν λόγια καθώς πρόκειται για ένα τραγούδι που τα έχει όλα. Καταπληκτική μουσική και στίχο, εξαιρετική ενορχήστρωση και γενικότερα αποπνέει ένα τρομερό συναίσθημα χαράς και νοσταλγίας μαζί. Η ερμηνεία της Ελβίρας Διαγιόγλου είναι κάτι περισσότερο από φανταστική, άκρως λυρική, και απόλυτα ταιριαστή με το συνολικό μουσικό αποτέλεσμα.

Λίγο πιο ροκ είναι το έβδομο τραγούδι με τίτλο “Τι κι αν έχασες πολλά” σε μουσική και στίχους της Ελβίρας Διαγιόγλου. Η “έκπληξη” του δίσκου, είναι το “Το πιο μεγάλο σ' αγαπώ” καθώς πρόκειται για ένα ρέγγε τραγούδι, με την σχετική ενορχήστρωση. Η μόνη σύνδεσή του προέρχεται καθαρά από τους στίχους. Δεν παύει όμως να είναι μια αξιόλογη προσπάθεια αν και πιστεύω πως είναι λίγο “ξένη” με το ύφος του δίσκου. Το άλμπουμ συνεχίζεται με την συμμετοχή του Γιώργου Αετόπουλου στο “Τ' αληθινά”, σε ρόκ ύφος με όμορφη ερμηνεία. Ακολουθεί η μπαλάντα “Ευτυχώς ναυαγώ”, και ο δίσκος κλείνει με το remix του “Τρελά καλοκαίρια”.

Σαν γενικότερο “συν” θα ήθελα να προσθέσω την πολύ καλή παραγωγή που έχει γίνει ενώ σίγουρα σε κάποια τραγούδια (“Αγέρας”, “Έτσι σε βρίσκει η ζωή”, “Τρελά καλοκαίρια”) ξεχωρίζω τις ενορχηστρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως με εξαίρεση το “Τι κι αν έχασες πολλά” τις μουσικές και τους στίχους υπογράφει ο Μπάμπης Συντάκτης, ενώ στο cd συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί. Αναμένω με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά των MAY DAY ελπίζοντας σε ένα ύφος περισσότερο ροκ, παρά ποπ καθώς πιστεύω ότι εκεί μπορούν να δώσουν ακόμα πιο ξεχωριστά στοιχεία.
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

επιμελεια και παρουσιαση
www.moodradio.gr
Φτικας Πετρος & Βασίλης Κανελλόπουλος

Media

chatters      vvelope